Stevia (ingrediente active)

Ce este stevia?

Stevia (Stevia rebaudiana) este un arbust originar din nord-estul Paraguayului, Brazilia si Argentina. Acum este cultivat in alte parti ale lumii, inclusiv Canada si o parte din Asia si Europa. Este probabil cea mai cunoscuta sursa de indulcitori naturali.

Ce contine Stevia?
Stevia contine opt glicozide. Acestea sunt componentele dulci izolate si purificate din frunzele de stevie. Aceste glicozide includ:
- steviozida
- rebaudiozide A, C, D, E si F
- steviolbiozida
- dulcozid A
Steviozida si rebaudiozida A (reb A) sunt cele mai abundente dintre aceste componente.

Care sunt beneficiile si utilizarile steviei?

Este utilizata ca o alternativa la zaharoza sau zahar 
Stevia este considerata un indulcitor fara calorii. Stevia nu contine strict zero calorii, dar este semnificativ mai putin calorica decat zaharoza.
Componentele cu gust dulce din stevie sunt naturale. Aceasta caracteristica poate fi importanta pentru persoanele care prefera alimente si bauturi din surse naturale. Numarul scazut de calorii fac din stevie o alternativa sanatoasa pentru controlul diabetului sau pierderea in greutate.

Iata cateva dintre posibilele beneficii pentru sanatate ale steviei.

Ajuta in gestionarea nivelului glucozei
Cercetarile au aratat ca indulcitorii din stevie nu aduc nici un fel de aport caloric sau de carbohidrati. De asemenea, nu au nici un efect asupra glucozei din sange sau asupra raspunsului la insulina. Acest lucru permite persoanelor cu diabet sa manance o varietate mai larga de alimente si sa respecte un plan alimentar sanatos.

Ajuta in controlul greutatii
Stevia poate inlocui zaharul dintr-o dieta.
Exista multe cauze ale supraponderalitatii si obezitatii, cum ar fi inactivitatea fizica si aportul crescut de alimente bogate in grasimi si zaharuri adaugate.
Stevia contine aproape zero calorii. Poate face parte dintr-o dieta bine echilibrata pentru a ajuta la reducerea aportului de calorii fara a sacrifica gustul.

Ajuta in gestionarea tensiunii arteriale
S-a descoperit ca anumite glicozide din extractul de stevie dilata vasele de sange. De asemenea, pot creste excretia de sodiu si productia de urina.

Sigur pentru dieta copiilor
Alimentele si bauturile care contin stevie pot juca un rol important in scaderea caloriilor din indulcitorii nedoriti din dieta copiilor.
In prezent, pe piata exista mii de produse care contin stevie, de origine naturala, de la sosuri pentru salate pana la snack-bar-uri. Aceasta disponibilitate permite copiilor sa consume alimente si bauturi dulci fara calorii adaugate.
Zaharul si caloriile excesive sunt corelate cu obezitatea si bolile cardiovasculare.

Risc scazut de alergii
S-a concluzionat ca glicozidele de steviol nu sunt reactive si nu sunt metabolizate in compusi reactivi, prin urmare, este putin probabil ca glicozidele de steviol supuse evaluarii sa provoace singure reactii alergice atunci cand sunt consumate in alimente.

 

Care sunt potentialele reactii adverse ale steviei?

Studiile de siguranta au clasificat extractul de stevie ca fiind fara efecte secundare.
In timp ce glicozidele de steviol purificate pot fi adaugate in alimentatie si sunt in general recunoscute ca sigure (GRAS) de Food and Drug Administration, acelasi lucru este mai putin valabil si cazul steviei intregi. 
Facand parte din familia Asteraceae, precum ambrozia, poate cauza reactii alergice persoanelor alergice la ambrozie.
Inlocuirea zaharului cu stevie poate avea efecte asupra glicemiei.

Bibliografie:

Natalie Butler, R.D., L.D., What is stevia?, MedicalNewsToday official website

Stevia, Rxlist official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 17-08-2022

Produse care contin Stevia

Non-farma (18)

Vezi Politica de confidentialitate date personale